A NUTRI-SCORE EGY ÚJFAJTA TÁPÉRTÉKJELÖLÉSI RENDSZER

A Nutri-Score rendszer egyszerű, könnyen érthető formában értékeli az élelmiszerek tápanyagtartalmát. A jelölés 5 betű (A-tól E-ig) és az ezekhez tartozó színek (sötétzöldtől pirosig) segítségével foglalja össze egy kód formájában az adott élelmiszer tápértékét.
A Nutri-Score tápértékjelölési-rendszer azzal, hogy egy pillanat alatt áttekinthetővé teszi egy termék helyét az étrendünkben, segíthet a megfelelő élelmiszer-választásban.

Napjainkban egyre többen választják az egészségtudatos életmódot, amelynek része a kiegyensúlyozott táplálkozás is. Egyre többen figyelnek oda az élelmiszerek tápanyag-tartalmára, és a vásárlások során a tápérték a termékek kiválasztásának egyik fontos szempontjává lép elő.
Azonban a széles kínálat és a csomagoláson található információk mennyisége – a bevásárlásra fordított idő rövidsége, valamint a táplálkozással kapcsolatos speciális ismeretek hiánya miatt – sok fogyasztó számára megnehezítik a megfelelő termék kiválasztását. A Nutri-Score jelölést azért fejlesztették ki, hogy gyorsan áttekinthető információt nyújtson az élelmiszerek tápértékéről.
A Nutri-Score jelölést az élelmiszerek csomagolásának elülső részén helyezik el, egy egyszerű kód formájában, amely (A-tól E-ig) 5 betűből és a betűkhöz rendelt színekből (sötétzöldtől pirosig) áll.
Általánosságban tehát az adott élelmiszer tápanyagtartalmának általános összegzését jelenti, amely nagymértékben megkönnyíti a számunkra megfelelő élelmiszerek kiválasztását.

A NUTRI-SCORE JELÖLÉS ELŐNYEI

MEGBÍZHATÓ

A Nutri-Score tudományos alapokon nyugszik. Francia táplálkozási szakértők fejlesztették ki, és ma ezt tekinthetjük a legszilárdabb tudományos háttérrel rendelkező tápértékjelölési rendszernek.

OBJEKTÍV

A Nutri-Score jelölés 100 g vagy 100 ml termék tápanyagtartalma alapján kerül meghatározásra, nem az ajánlott adagok alapján. Ez lehetővé teszi a Nutri-Score jelöléssel ellátott termékek gyors és közvetlen összehasonlítását.

ÉRTHETŐ

A Nutri-Score jelölés könnyen érthető. A címkén található egyszerű jelölésnek köszönhetően mindössze egy pillantást igényel a tápérték áttekintése. A Nutri-Score segít tudatosan kiválasztani a fogyasztóknak az általuk kedvelt élelmiszereket a kiegyensúlyozott étrendjük részeként.

ÁTFOGÓ

A Nutri-Score nem csak egyes összetevőket, hanem az élelmiszer egészét értékeli. A Nutri-Score átfogó, teljes képet mutat a tápanyagokról egy termék esetében.

HOGYAN SZÁMÍTJÁK KI?

A tápanyagok egyensúlya

A Nutri-Score jelölés kiszámítása az adott élelmiszer 100 grammjában, illetve 100 milliliterében található tápanyagok mennyiségének alapján történik. Ennek eredményeként a rendszer megkönnyíti a különböző élelmiszerek közötti összehasonlítást a tápérték alapján.
A számítás során egyaránt figyelembe veszik az előnyös tulajdonságú összetevőket – mint például a fehérje- és rosttartalmat, a zöldségek, a gyümölcsök valamint az olajos magvak mennyiségét – és azokét, amelyek mennyiségét érdemes korlátozni az étrendünkben (például energia-, cukor- és telített zsírtartalom, és a nátrium, amely főleg a só használatával kerül az élelmiszerekbe).
A tápanyagok ilyen módon kialakított két nagyobb csoportjának összevetésével képzik azt a pontszámot, amelyet a Nutri-Score rendszer színskáláján A-tól (sötétzöld) E-ig (piros) jelölnek.

A NUTRI-SCORE SZÁMOKBAN

A Nutri-Score rendszerben minden élelmiszer egy pontszámot kap, amelyet tudósok és más szakértők által meghatározott képlet szerint számolnak ki. Végül pedig a pontérték alapján kapja meg a végleges, betűvel és színnel jelölt értéket, amelyet feltüntetnek a csomagoláson.

1. Pontszám hozzárendelése a tápanyagokhoz

A Nutri-Score rendszerben a következő pontszámokat számítják ki:

  • 0-10 pont: olyan tápanyagok, amelyek fogyasztását érdemes korlátozni az étrendünkben, például energia, cukrok, telített zsírok és só.
  • 0-5 pont: olyan tápanyagok, amelyek fogyasztása előnyös az egészségünk szempontjából, például zöldségek, gyümölcsök, diófélék, élelmi rostok és fehérje.

2. Az összpontszám meghatározása

A táplálkozási szempontból kedvezőtlennek ítélt elemek pontszáma – a táplálkozási szempontból kedvezőnek tartott elemek pontszáma = összpontszám

3. Besorolás a Nutri-Score rendszerbe

Az összpontszám -15 és 40 között lehet. Az eredmény alapján a termék az öt osztály valamelyikébe sorolható be A-tól E-ig. Az alacsonyabb összpontszám a termék magasabb tápértékét jelzi, azaz például az „A” jelölésű élelmiszer kedvezőbb az étrendünk szempontjából, mint az „E” jelet kapó.

PÉLDA A NUTRI-SCORE ÉRTÉK KISZÁMÍTÁSÁRA – NATÚR JOGHURT

MILYEN TERMÉKEKEN TALÁLKOZHATUNK MAJD A NUTRI-SCORE JELÖLÉSSEL?

Előre csomagolt élelmiszerek

Olyan élelmiszerek, amelyek csomagolásán fel van tüntetve a tápanyagok részletes mennyisége.

Csomagolás nélküli termékek

Azon élelmiszerek köre, amelyek jellemzően nem csomagoltak (pl. kenyér, alma), vagy a csomagolásán nem kötelező feltüntetni a tápanyagokat (pl. kézműves élelmiszerek)

Speciális célú élelmiszerek

Különleges táplálkozási célokra szánt élelmiszerek, mint például a bébiételek vagy a tápszerek

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A NUTRI-SCORE JELÖLÉSSEL KAPCSOLATBAN

A Nutri-Score egy, az élelmiszerek csomagolásának elején található tápérték-jelölési rendszer. Ez – hasonlóan más tápértékjelölésekhez – lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy tudatosan és tudományos adatok alapján válasszanak az élelmiszerek közül. Ezt a rendszert francia tudósok fejlesztették ki.

A Nutri-Score az élelmiszereket a bennük található fontos tápanyagok alapján osztályozza, és színnel jelöli: zöldtől pirosig, valamint A-tól E-ig terjedő betűkkel. A zölddel és az „A” vagy „B” betűvel jelölt termékek olyan élelmiszerek, amelyeket érdemes gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben fogyasztani. A piros színnel és a „D” vagy „E” betűkkel jelöltek viszont nagyobb mennyiségben tartalmaznak olyan összetevőket, amelyeket a napi étrendben korlátozni kell (ilyenek például a telített zsírsavak, a cukor vagy a só), ezért ritkábban vagy kisebb mennyiségben kell fogyasztani. A sárgával („C”) jelölt termékeket mértékkel lehet fogyasztani.

A Nutri-Score egyformán figyelembe veszi azokat a tápanyagokat, amelyeket gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben kellene fogyasztani, és azokat, amelyek az étrendünkben ritkábban vagy kisebb mennyiségben ajánlottak, így biztosítja az élelmiszerek komplex és kiegyensúlyozott értékelését. A Nutri-Score értékét 100 grammos adagra számítják ki, ezért a termékek közvetlenül összehasonlíthatók mind az azonos, mind pedig a különböző kategóriákba tartozó termékekkel.

 

A Nutri-Score értékek értelmezése nagyon egyszerű. A zölddel jelölt termékek („A”, „B”) fontos részei lehetnek az étrendünknek, amelyeket gyakrabban vagy nagyobb mennyiségben kellene fogyasztanunk. A sárgával („C”) jelölt termékeket mértékkel lehet fogyasztani. A piros színnel (D, E) jelölt termékeket kisebb mennyiségben vagy alkalmanként lehet fogyasztani, mivel nagyobb mennyiségben tartalmaznak például telített zsírsavakat, cukrot vagy sót, amelyek mennyiségét a mindennapi étrendünkben korlátozni kell.

A Nutri-Score szerepe csak az, hogy könnyen érthető módon jelezze az élelmiszerek tápértékét. Semmiképpen sem jelenti (még a piros, illetve „D” és „E” jelzés sem), hogy az adott élelmiszert nem kell vagy nem szabad fogyasztanunk. A Nutri-Score jelölések figyelembevételével az étrendünk kiegyensúlyozottabbá tehető.

A Nutri-Score egy általános tápértékjelölésére szolgáló rendszer. A Nutri-Score érték feltüntetése az 1169/2011/EK rendelet szerint önkéntes módon bármely olyan termékeknél lehetséges, amelyeken a tápértéket már megtalálhatjuk. A Nutri-Score rendszerrel olyan élelmiszer is jelölhető, amely nem szerepel ebben a rendeletben, feltéve, hogy a kötelező módon is feltüntetik a tápanyag-összetételét.

A Nutri-Score nem használható azon élelmiszerek körében, amelyek esetében nem kötelező a tápértékek feltüntetése (az 1169/2011/EU rendelet V. mellékletében felsoroltak). Ezek a következők: feldolgozatlan termékek, például friss gyümölcsök vagy zöldségek, nyers hús, méz, zöldfűszerek, fűszerek vagy ezek keverékei, só, édesítőszerek, tea, kávé, ecet, rágógumi, közvetlenül a gyártó által szállított kézműves élelmiszerek.

Egy élelmiszerről a legtöbb szükséges információt a csomagolásán megtalálhatjuk. A Nutri-Score rendszer további információkat nyújt a termék tápértékéről és a fogyasztás gyakoriságának értékeléséről. Több kutatás is azt mutatja, hogy a Nutri-Score a fogyasztók számára könnyen olvasható, és pozitívan befolyásolhatja vásárlási döntéseiket.

Fogyasztói kutatások során több esetben is úgy találták, hogy más tápértékjelölési rendszerekhez képest a Nutri-Score a fogyasztók számára jobban érthető, és segíti őket az élelmiszerek kiválasztásában. Más rendszerekkel összehasonlítva a Nutri-Score az élelmiszer egészét értékeli, nem csak egyes összetevőit. A Nutri-Score a címkén szereplő információk összefoglalása túl többletinformációt nyújt a termék tápértékéről, és nem azokat ismétli meg más formátumban történő.

Ezen kívül a Nutri-Score rendszert 100 g/ml termékre, és nem adagra számítják ki. Ez azt jelenti, hogy mindig ugyanazt a termékmennyiséget értékelik, és így a termékek közvetlenül összehasonlíthatók egy kategórián (pl. gyümölcsjoghurtok) belül.

A Nutri-Score rendszer elősegítheti a kiegyensúlyozott étrend hangsúlyosabb megjelenését az élelmiszerválasztásban. A tápanyagok kiegyensúlyozásán alapul, ezért segíti az egészséges táplálkozáshoz kevésbé hozzájáruló tápanyagok bevitelének korlátozását, és ösztönzi a minőségi élelmiszerek fogyasztását.

KUTATÁSOK ÉS VÉLEMÉNYEK

Egy franciaországi tudomány kutatás megerősítette, hogy a Nutri-Score tápérték-jelölési rendszer könnyebben érthető a fogyasztók számára az élelmiszercímkéken szereplő többi tápanyag-jelöléshez képest.

A British Medical Journal című folyóiratban közzétett 2017-es tanulmány szerint a válaszadók 52 százaléka szerint a Nutri-Score könnyebben érthető más címkézési rendszerekhez képest. Ezen felül 40 százalék szerint a címke hasznos információkat szolgáltat a megfelelő termékek kiválasztásához a vásárlás során.

Forrás: Julia, C., Peneau, S., Buscail, C. et al. (2017). Perception of different formats of front-of-pack nutrition labels according to sociodemographic, lifestyle and dietary factors in a French population: cross-sectional study among the NutriNet-Santé cohort participants BMJ Open 2017; 7.

A WHO (Word Health Organization, Egészségügyi Világszervezet) Európai Regionális Irodája a Nutri-Score rendszert a táplálkozással összefüggésbe hozható krónikus betegségek elleni küzdelem egyik fontos elemének tekinti, amely segít megalapozott döntéseket hozni a fogyasztóknak vásárlásaik során az élelmiszerek tápértékével kapcsolatban.