Mit jelent pontosan a „REFERENCIA BEVITELI ÉRTÉK”?

Leegyszerűsítve a Referencia Beviteli Érték (RBÉ) egyrészt arra szolgál, hogy ne találgatással döntsük el, hogy mi a legjobb választás számunkra. Ezen túlmenően segít abban is, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott étrend és táplálkozás megtervezése minél egyszerűbb legyen.
A RBÉ (referencia beviteli érték) az angol nyelvterületen használt GDA (Guideline Daily Amounts) magyar fordítása, amely a tudományos szakértők, a kormányzat, a civil szervezetek és a vállalatok közös munkájának eredményeképp született meg.
A RBÉ jelzi egy felnőtt ember kiegyensúlyozott étrendjéhez szükséges energia (kcal, kilokalória és kJ, kilojoule), cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium teljes napi mennyiségét. Mivel minden ember más, minden táplálkozási információ kizárólag útmutatóként szolgál.
A RBÉ jelölések tudományosan megalapozott információt biztosítanak a fogyasztók számára, amelyek segítenek a termékek közötti választásban. A termékek csomagolásán a kötelező jelölésen felül feltüntetésre kerülnek az adott élelmiszer vagy ital tartalmára vonatkozó legfontosabb tápanyag- információk, ezzel is segítve a fogyasztókat abban, hogy jobban megalapozott döntéseket hozzanak egy kiegyensúlyozott étrend kialakításában. A csomagolás elülső oldalán feltüntetésre kerül az egy adagra vonatkozó energia (kcal, azaz kilokalória) mértéke vagy pedig bővebb formátumban energia, cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium mennyisége, illetve az, hogy ezek a tápanyagok egy felnőtt számára szükséges napi tápanyag-mennyiségének hány százalékát teszik ki. Az energiamennyiség (amit kcal, azaz kilokalória egységekben mérünk) jó példa ennek bemutatására. Mindannyian tudjuk, hogy naponta szükségünk van bizonyos mennyiségű kalóriára (egy átlagos felnőtt nőnek kb. 2000 kcal-ra). Vagyis kilokalória tekintetében 2000 a ránk vonatkozó irányadó napi beviteli érték. Ez egyszerű. Azonban a kilokalória az ellenőrizni kívánt étrendnek csak az egyik komponense, így a RBÉ vonatkozik a többi fő tápanyagra is: a cukorra, a zsírra, a telített zsírokra és a nátriumra is.
Ne feledjük, hogy a RBÉ mutatói az „átlagos” felnőttekre érvényesek, és az egyéni jellemzők alapján eltérők lehetnek. És azt is tartsuk észben, hogy „referenciának” azért nevezzük ezeket a mennyiségeket, mert tényleg a referenciát, az irányt jelzik – nem pedig a célt. Miközben helyes a referencia beviteli érték napi mennyiségéhez ragaszkodni a kilokalória tekintetében, arra is törekednünk kell, hogy a cukorra, zsírra, telített zsírokra és nátriumra vonatkozó ajánlást se lépjük túl.

A REFERENCIA BEVITELI ÉRTÉKEK ÉS ÉN

Az RBÉ jelölésben szereplő „Referencia Beviteli Érték” az egészséges testtömegű, átlagos mennyiségű mozgást végző átlagos felnőttnek szóló ajánláson alapulnak.
A férfiak és a nők azonban különböznek egymástól, így bizonyos tápanyagok esetében a referencia beviteli értékek is eltérőek. Az egyszerűség érdekében, elkerülendő, hogy két számsort kelljen használni, a referencia mennyiségek mindig a nőkre vonatkoznak (ezt kell tehát „felnőtt” ajánláson érteni a csomagoláson).

Ha tehát Ön férfi, és az RBÉ jelölés alapján táplálkozik, bizonyosan jócskán belül marad minden referencia beviteli értéken.
A gyerekek szükségletei eltérnek a felnőttekéitől, így a rájuk vonatkozó referencia beviteli értékek is különböznek. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a referencia beviteli érték – „iránymutatás”. Arra használható, hogy képet kapjunk róla, mit fogyasztunk el, segítségével eldönthessük, mit célszerű magunkhoz vennünk.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a referencia beviteli érték – „iránymutatás”. Arra használható, hogy képet kapjunk róla, mit fogyasztunk el, segítségével eldönthessük, mit célszerű magunkhoz vennünk.

Az alábbi táblázat segít abban, hogy többet tudjunk meg az egyénre vonatkozó referencia beviteli értékről:

ÖT ÉRV A RBÉ (REFERENCIA BEVITELI ÉRTÉK) MUTATÓ MELLETT

Az RBÉ jelölés tudományosan megalapozott információt biztosít a fogyasztók számára. Így segíthet abban a döntésben, hogy milyen élelmiszereket vásároljunk meg, mit együnk és igyunk. A termékek csomagolásán világosan feltüntetik az adott élelmiszer vagy ital összetételére vonatkozó legfontosabb információkat, ezzel is segítséget nyújtva a kiegyensúlyozott étrend kialakításában.

Az RBÉ rendszer szerinti tápértékjelölés a vonatkozó szabályok alapján, de önkéntesen tüntethető fel az élelmiszereken. Nagyon sok felelősen gondolkodó élelmiszeripari cég egységesen alkalmazza termékein, így rendszer végső soron a fogyasztók számára világos, praktikus és összehasonlítható információt biztosít, ezáltal segítve és megkönnyítve a választást. Az RBÉ alapú tápértékjelölést a leggyakrabban (de nem kizárólag) az élelmiszerek csomagolásának elülső részén helyezik el.

A 100 grammra/100 milliliterre vetített tápérték jelölésen túlmenően az RBÉ jelölések révén egy adott élelmiszeradagra vonatkozó tápanyagértékekről is tájékozódhatunk.

Az RBÉ jelölés bevezetését széleskörű fogyasztói kutatás előzte meg, amely szerint tiszta, gyakorlatias és összehasonlítható információkat szeretnénk kapni az élelmiszerekkel kapcsolatban, hogy változatos és kiegyensúlyozott étrendet állíthassunk össze. Különösképpen az ételek és italok adagonkénti kalóriatartalmára vonatkozóan igényeljük a könnyen elérhető információkat.

Az RBÉ rendszer egy tudományosan megalapozott megközelítési mód, amely lehetővé teszi, hogy mi, fogyasztók több információ birtokában válasszunk. Ez egy információn alapuló rendszer, nem egy előíró szisztéma, amely megmondja, hogy mi a jó és mi a rossz az élelmiszerek között.

AZ 5 FŐ TÁPANYAG JELÖLÉSE

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A REFERENCIA BEVITELI ÉRTÉKKEL KAPCSOLATBAN

Az RBÉ az angol nyelvterületen használt GDA (Guideline Daily Amount) magyar fordítása, amely tudományos szakértők, a kormányzat, civil szervezetek és felelősen gondolkodó vállalatok közös munkájának eredményeként jött létre.

Az RBÉ jelzi egy felnőtt ember kiegyensúlyozott étrendjéhez szükséges energia (kcal, kJ), cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium teljes napi mennyiségét. Mivel minden ember más, minden táplálkozási információ kizárólag útmutatóként szolgál.

Az RBÉ jelölések tudományosan megalapozott információt biztosítanak a fogyasztók számára, amelyek segítenek a termékek közötti választásban. A termékek csomagolásán feltüntetésre kerülnek az adott élelmiszer vagy ital összetételére vonatkozó legfontosabb tápanyaginformációk, ezzel is segítve a fogyasztókat abban, hogy jobban megalapozott döntéseket hozzanak egy kiegyensúlyozott étrend kialakításában.

A csomagoláson feltüntetésre kerül az egy adagra vonatkozó energia (kilokalória) tartalom vagy pedig hosszabb változatban energia, cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium mennyisége, illetve az, hogy ezek a tápanyagok egy felnőtt irányadó napi mennyiségének hány százalékát teszik ki.

A napi RBÉ értékeket a következőképpen állapította meg az Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete:

Energia 2000 kilokalória
Fehérje 50 g
Szénhidrátok 260 g
Cukor 90 g
Zsír 70 g
Telített zsírsavak 20 g
Rost 25 g
Nátrium (só) 2,4 (6 g)

Az RBÉ jelölés alapja az adott élelmiszer egy adagja. A jelölés mellett látható százalékos érték azt fejezi ki, az adott élelmiszer egy adagja mekkora részét jelenti ennek a referencia beviteli értéknek.

Az RBÉ csak egy iránymutatás. A 2000 kilokalóriás energia beviteli értéket egy átlagos fizikai aktivitású, átlagos testsúlyú, egészséges felnőtt nő igényei alapján állapították meg. Ennek oka, hogy a nők a napi beviteli értékek szempontjából a két véglet a gyermekek és a férfiak közé esnek. Az energia bevitel egy ugyanilyen kondíciójú felnőtt férfi esetében 2500 kcal, míg a gyermekek esetében természetesen alacsonyabb, körülbelül 1800 kcal. Természetesen a napi tápanyagszükséglet rengeteg tényezőn múlik, mint például a fizikai aktivitás, egészségi állapot, életkor, testmagasság, testsúly, stb. Az RBÉ jelölési rendszer a termékeken feltüntetett táplálkozási értékekkel abban segít, hogy a fogyasztók a megfelelő információk birtokában választhassanak a termékek vásárlásakor. Az egyéni étrend összeállítása az illető orvosának vagy dietetikusának a dolga, ehhez a jelölés csak segítséget nyújt, de azt nem pótolhatja.

Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett adagok nagyságát az élelmiszer előállítója határozza meg a tapasztalatok vagy a táplálkozási ajánlások alapján. A csomagolási egység lehet egy adag (pl. joghurtok esetében ez gyakran így van), de egy csomag tartalmazhat több adagot is (például csokoládé, vagy üdítőitalok esetén). Nézzük meg alaposan a címkét, az ajánlott adag nagy segítséget jelent abban, hogy egészségesen alakítsuk étrendünket. Érdemes lehet egy-egy élelmiszer esetében méréssel is meggyőződni arról, mit jelent egy ajánlott adag a valóságban.